Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
04 min.
04 min.
Całkowity czas:
14 min.
14 min.
Nie ma nic lepszego od gofrów z bitą śmietaną przygotowanych w domu. Są świetne na śniadanie, lunch albo na deser. Podawać z owocami.
Składniki:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 100 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
- 50 g cukru
Przygotowanie:
1Wymieszać żółtka z mlekiem. Do tej samej miski przesiać mąkę i wymieszać, a następnie wmieszać cukier. Mieszać, aby pozbyć się wszelkich grudek.
2W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wmieszać olej.
3Wysmarować tłuszczem gofrownicę i rozgrzać ją. Gdy będzie gorąca – nakładać ciasto chochelką i zamknąć. Piec przez 4 minuty, a następnie wyjmować gofry.
4Do miski wlać śmietanę i ubić. Nakładać ją łyżką na przestudzone gofry i podawać.
Porcja dla:
4 osób