Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
14 min.

Nie ma nic lepszego od gofrów z bitą śmietaną przygotowanych w domu. Są świetne na śniadanie, lunch albo na deser. Podawać z owocami.

Składniki:

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

1Wymieszać żółtka z mlekiem. Do tej samej miski przesiać mąkę i wymieszać, a następnie wmieszać cukier. Mieszać, aby pozbyć się wszelkich grudek.

2W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wmieszać olej.

3Wysmarować tłuszczem gofrownicę i rozgrzać ją. Gdy będzie gorąca – nakładać ciasto chochelką i zamknąć. Piec przez 4 minuty, a następnie wyjmować gofry.

4Do miski wlać śmietanę i ubić. Nakładać ją łyżką na przestudzone gofry i podawać.

Porcja dla:

4 osób