Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

To jedne z najsmaczniejszych placków warzywnych. Dodałam odrobinę marchewki i posiekanej mięty. Rewelacja!

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Cukinię obrać, jeśli jest starsza wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić na 10 minut, aby puściła sok, po czym dobrze odcisnąć.

2Marchewkę zetrzeć i wymieszać z cukinią. Dodać jajka, mąkę, natkę, miętę, koperek i paprykę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

6 osób