Takie gofry – to przysmak dzieci. Ale nie znam też dorosłego, który odmówiłby zjedzenia świeżego gofra z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1,25 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zrobić w środku wgłębienie.

2W osobnej misce wymieszać żółtka z mlekiem i olejem i wlać do dołka w mące. Wymieszać wszystko razem na wilgotną masę.

3Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

4Piec w gofrownicy.

Porcja dla:

6 osób