Takie gofry – to przysmak dzieci. Ale nie znam też dorosłego, który odmówiłby zjedzenia świeżego gofra z bitą śmietaną i owocami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1,25 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zrobić w środku wgłębienie.
2W osobnej misce wymieszać żółtka z mlekiem i olejem i wlać do dołka w mące. Wymieszać wszystko razem na wilgotną masę.
3Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
4Piec w gofrownicy.
Porcja dla:
6 osób