10 min.
60 min.
70 min.
Gomółki to placuszki z białego sera, które wspaniale pasują jako przekąski do piwa. Można je też podjadać jako dodatki do śniadania albo kolacji. Uwielbiam je od dziecka!
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 2 jajka
- sól do smaku
- kminek do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 100°C.
2Ser pokruszyć (można go zemleć, ale ja wolę grudkowaty), dodać do niego jaja, sól i sporo kminku. Dobrze wymieszać.
3Formować z masy małe kulki (ciut większe od piłeczek ping-pongowych) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Pozostawiać odstępy ok. 5 cm między gomółkami. W czasie pieczenia spłaszczą się niczym ciasteczka.
4Piec w piekarniku około 1 godzinę, aż gomółki będą z wierzchu sztywne, a w dotyku sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blasze, aby zesztywniały. Zdejmować plastikową łopatką, bo inaczej się połamią.
5Świeże gomółki są dość miękkie, a im dłużej leżą, robią się bardziej suche i bardziej się kruszą.
Porcja dla:
20 osób