Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Sycące i rozgrzewające danie na zimowy obiad – babka upieczona z masy ziemniaczanej, przekładana flaczkami i boczkiem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę, i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i wymieszać.
4Do natłuszczonej foremki nałożyć połowę masy ziemniaczanej. Rozprowadzić warstwę flaczków i boczku, przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. Wierzch posmarować jajkiem.
5Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
8 osób