Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Sycące i rozgrzewające danie na zimowy obiad – babka upieczona z masy ziemniaczanej, przekładana flaczkami i boczkiem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę, i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i wymieszać.

4Do natłuszczonej foremki nałożyć połowę masy ziemniaczanej. Rozprowadzić warstwę flaczków i boczku, przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. Wierzch posmarować jajkiem.

5Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

8 osób