10 min.
30 min.
70 min.
To ulubiony sposób mojego męża na podawanie steków z grilla. Serwuje je w towarzystwie mięsistych i aromatycznych grzybów – pieczarek portobello podsmażonych na oliwie z odrobiną czerwonego wina. Wyjątkowe!
Składniki:
- 2 steki wołowe
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pieczarki portobello, pokrojone na grube plasterki
- sól morska do smaku
- 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie:
1Steki oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową wyciśniętego czosnku i odstawić na 30 minut do lodówki.
2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
3Na patelni rozgrzać oliwę, dodać resztę czosnku i podsmażać na małym ogniu przez 2 minuty. Pokrojone grzyby rozłożyć równomiernie na patelni, oprószyć solą, skropić winem i smażyć przez 8-10 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 8 minut, w razie potrzeby dodać trochę oliwy.
4Ruszt grilla posmarować oliwą, położyć steki i grillować po 5-6 minut na każdej stronie.
5Na upieczone steki ułożyć grzyby i od razu podawać.
Porcja dla:
2 osób