Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

To ulubiony sposób mojego męża na podawanie steków z grilla. Serwuje je w towarzystwie mięsistych i aromatycznych grzybów – pieczarek portobello podsmażonych na oliwie z odrobiną czerwonego wina. Wyjątkowe!

Składniki:

  • 2 steki wołowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pieczarki portobello, pokrojone na grube plasterki
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina

Przygotowanie:

1Steki oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową wyciśniętego czosnku i odstawić na 30 minut do lodówki.

2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

3Na patelni rozgrzać oliwę, dodać resztę czosnku i podsmażać na małym ogniu przez 2 minuty. Pokrojone grzyby rozłożyć równomiernie na patelni, oprószyć solą, skropić winem i smażyć przez 8-10 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 8 minut, w razie potrzeby dodać trochę oliwy.

4Ruszt grilla posmarować oliwą, położyć steki i grillować po 5-6 minut na każdej stronie.

5Na upieczone steki ułożyć grzyby i od razu podawać.

Porcja dla:

2 osób