Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Grzaniec z cydru z dodatkiem syropu klonowego, cynamonu i goździków – najlepiej rozgrzewa w chłodne dni.
Składniki:
- 6 szklanek (1,5 l) cydru
- 1/4 szklanki (60 ml) syropu klonowego
- 2 laski cynamonu
- 6 całych goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- skórka z 1 pomarańczy, pocięta na paski
- skórka z 1 cytryny, pocięta na paski
Przygotowanie:
1Do dużego rondelka wlać cydr i syrop klonowy.
2Cynamon, goździki, ziele angielskie, skórkę pomarańczową i cytrynową zawinąć w gazę, związać sznurkiem kuchennym aby nic nie wyleciało i dodać do cydru.
3Podgrzać tak, aby napój był gorący, ale aby się nie zagotował.
4Zdjąć z ognia i przelać do kubeczków. Można udekorować nowymi laskami cynamonu.
Porcja dla:
6 osób