Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Grzaniec z cydru z dodatkiem syropu klonowego, cynamonu i goździków – najlepiej rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

  • 6 szklanek (1,5 l) cydru
  • 1/4 szklanki (60 ml) syropu klonowego
  • 2 laski cynamonu
  • 6 całych goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • skórka z 1 pomarańczy, pocięta na paski
  • skórka z 1 cytryny, pocięta na paski

Przygotowanie:

1Do dużego rondelka wlać cydr i syrop klonowy.

2Cynamon, goździki, ziele angielskie, skórkę pomarańczową i cytrynową zawinąć w gazę, związać sznurkiem kuchennym aby nic nie wyleciało i dodać do cydru.

3Podgrzać tak, aby napój był gorący, ale aby się nie zagotował.

4Zdjąć z ognia i przelać do kubeczków. Można udekorować nowymi laskami cynamonu.

Porcja dla:

6 osób