Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
110 min.

Wspaniała ryba na wyjątkowe świąteczne okazje. Pieczony sandacz z dodatkiem groszku cukrowego i pomidorów koktajlowych, polany sosem holenderskim. Najlepiej smakuje podany na puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 2 sprawione i odfiletowane sandacze
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Filety z sandacza oprószyć solą i wstawić na godzinę do lodówki.

2Sos holenderski W rondelku wymieszać trzepaczką żółtka z wywarem, sokiem z cytryny i winem, podgrzewając na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Wkładać po kawałku masła, cały czas ubijając trzepaczką, aż sos uzyska gładką konsystencję. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo żółtka się zwarzą!

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć filety ryby, dookoła rozłożyć groszek i pomidorki.

5Piec przez 30 minut.

6Podawać polane sosem holenderskim i udekorowane rozmarynem.

Porcja dla:

6 osób