Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
180 min.

Jest to podstawowy przepis na bochenek chleba, ale można go urozmaicać na wiele różnych sposobów. Wystarczy użyć do wyrobienia ciasta innej mąki lub dodać do niego ziół, orzechów, sera, oliwek, pestek, suszonych i świeżych owoców, a także formować z niego malutkie bochenki. Piecze się go na blasze.

Składniki:

  • 340 g białej mąki chlebowej
  • 340 g razowej mąki chlebowej, najlepiej mielonej w żarnach kamiennych, plus nieco do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 450 ml wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Przesiać oba gatunki mąki i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać suszone drożdże, wymieszać, a następnie zrobić zagłębienie na środku i wlać wodę. Suche składniki wymieszać stopniowo z wodą rękami i wyrobić gładkie ciasto.

2Uformować z ciasta twardawą kulę. Nie powinno ono kleić się do ścianek miski. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub nieco więcej wody.

3Wyłożyć ciasto na blat lekko poprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do dużej, lekko nasmarowanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość.

4Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat lekko poprószony mą ką i ubić je pięściami. Delikatnie uformować gładką kulę, a następnie położyć na dużej nasmarowanej blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość.

5Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć ciasto i posypać odrobiną mąki. Małym nożykiem o ząbkowanym ostrzu zrobić na wierzchu bochenka 4 poprzeczne nacięcia. Piec chleb 35 minut, aż popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos.

6Położyć bochenek na metalowej kratce, by całkowicie ostygł i dopiero wtedy przystępować do krojenia.

Porcja dla:

1 osoby