15 min.
20 min.
35 min.
Hamburgery przyrządza się bardzo szybko, zwykle jednak zawierają bardzo dużo tłuszczu. Tu proponujemy przepis na dość lekkie kotlety, przyrządzone z chudej mielonej wieprzowiny z jabłkami i dymką. Znakomitym dodatkiem do nich jest sos chili.
Składniki:
- 300 g chudej mielonej wieprzowiny
- 2 jabłka, starte
- 75 g bułki tartej (przygotowanej z 4 kromek razowego chleba bez skórki)
- 4 cebulki dymki, bardzo drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
1Wymieszać dokładnie mięso z jabłkami, dymką, czosnkiem, imbirem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
2Uformować z masy 4 kulki, a następnie rozpłaszczyć je, aby powstały kotlety o średnicy około 10 cm i grubości około 1,5 cm. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu.
3Ułożyć hamburgery na ruszcie na arkuszu folii aluminiowej. Opiek przez 15 minut, aż się dobrze upieką, raz przewracając.
4Liście sałaty i plasterki ogórka rozłożyć równo na spodach bułek. Ułożyć kotlety na warzywach, na każdym rozsmarować po 1 łyżeczce sosu chili. Przykryć górnymi częściami bułek i podawać.
Porcja dla:
4 osób