20 min.
45 min.
65 min.
Jest to doskonały sposób przyrządzania niedrogich udek kurczaka, które są soczyste i delikatne. Wraz z prostym sosem barbecue oraz warzywami i fasolą tworzą one zdrowe danie, uwielbiane przez dzieci. Podawać z zieloną sałatą.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 8 udek kurczaka bez skóry
- 450 g porów, przekrojonych wzdłuż i pokrojonych w plasterki
- 250 g marchewki, pokrojonej
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
- 300 ml wywaru drobiowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić czosnek, majeranek i udka. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, przewracając mięso, by przyrumieniło się lekko ze wszystkich stron. Przełożyć udka na talerz.
2Wrzucić pory, marchewkę i selera. Smażyć 5 minut, aż pory zmiękną. Wlać wywar i ponownie włożyć udka, przykrywając je warzywami. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię lub naczynie i dusić 30 minut, aż mięso zmięknie. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
3Wrzucić kukurydzę i fasolę cannellini. Podgrzewać minutę, a następnie przełożyć warzywa łyżką cedzakową na półmisek. Przykryć i ustawić w ciepłym miejscu.
4Doprowadzić sos na patelni do wrzenia. Dodać cukier, ocet, sos chili, keczup i musztardę. Gotować na dużym ogniu 5 minut, aż powstanie rzadki, połyskliwy syrop.
5Włożyć udka do sosu i podgrzać, obtaczając w sosie. Podawać na warzywach, polane sosem.
Porcja dla:
8 osób