40 min.
55 min.
95 min.
Tradycyjne brytyjskie „Cornish Pasty”, czyli pieróg z nadzieniem z mięsa i ziemniaków. Pyszne danie na obiad lub kolację.
Składniki:
- 2,5 szklanki (275 g) mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- 600 g rumsztyku pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
1W małym rondelku zalać marchew wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Odstawić, aby ostygła, a następnie pokroić w plasterki.
2Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i pocierać składniki w palcach, aż powstaną grube okruchy. Dodać wodę i wymieszać. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodać więcej mąki.
3Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić z niego 6 kół o średnicy ok. 12 cm. Nie naciągać ciasta.
4Wymieszać mięso z warzywami, solą i pieprzem. Połowę każdego z kół pokryć nadzieniem. Zwilżyć brzegi ciasta i złożyć na pół. Ścisnąć brzegi widelcem, aby się skleiły. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia, po wierzchu posmarować mlekiem, a na wierzchu ciasta zrobić nacięcie, przez które będzie uciekać para.
5Piec w 230 stopniach C przez 10 minut. Po tym czasie skręcić piekarnik do 175 stopni C i piec przez 35 minut.
Porcja dla:
6 osób