Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
90 min.

Najsłynniejsze danie hiszpańskie, przygotowywane na wielkiej patelni zwanej paelierą. Kurczak, skorupiaki, kiełbasa chorizo. Bardzo aromatyczne i smakowite.

Składniki:

  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 120 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
  • 2 filety z piersi kurczaka, pokrojone na małe kawałki
  • 350 g nieugotowanego ryżu Arborio
  • 5 szklanek (1,2 litra) bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
  • 1 gałązka świeżego tymianku

Przygotowanie:

1Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę, chwilę podsmażać, cały czas mieszając.

2Dodać kiełbasę, kurczaka i ryż, smażyć przez 2-3 minuty. Dolać 3,5 szklanki bulionu i wino, dodać tymianek i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

3Spróbować czy ryż jest już miękki – jeśli nie, to dodać jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany.

4Dodać kalmary, pomidory i groszek. Gotować przez 2 minuty. Na wierzchu ułożyć krewetki i mule. Przykryć folią aluminiową i zostawić na 3-5 minut.

5Następnie folię odkryć i danie posypać pietruszką. Udekorować plasterkami cytryny i podawać.

Porcja dla:

6 osób