45 min.
45 min.
90 min.
Najsłynniejsze danie hiszpańskie, przygotowywane na wielkiej patelni zwanej paelierą. Kurczak, skorupiaki, kiełbasa chorizo. Bardzo aromatyczne i smakowite.
Składniki:
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 120 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
- 2 filety z piersi kurczaka, pokrojone na małe kawałki
- 350 g nieugotowanego ryżu Arborio
- 5 szklanek (1,2 litra) bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
- 1 gałązka świeżego tymianku
Przygotowanie:
1Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę, chwilę podsmażać, cały czas mieszając.
2Dodać kiełbasę, kurczaka i ryż, smażyć przez 2-3 minuty. Dolać 3,5 szklanki bulionu i wino, dodać tymianek i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3Spróbować czy ryż jest już miękki – jeśli nie, to dodać jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany.
4Dodać kalmary, pomidory i groszek. Gotować przez 2 minuty. Na wierzchu ułożyć krewetki i mule. Przykryć folią aluminiową i zostawić na 3-5 minut.
5Następnie folię odkryć i danie posypać pietruszką. Udekorować plasterkami cytryny i podawać.
Porcja dla:
6 osób