Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ten przepis to najlepszy sposób na wykorzystanie puree ziemniaczanego z poprzedniego dnia. Smaczne i proste kotleciki, które również można zamrozić, a potem tylko odgrzać!

Składniki:

  • 400 g tłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Wymieszać roztrzepane jajko z cebulą i ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem.

2Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką nakładać okrągłe kotleciki, spłaszczyć łopatką na około 2 cm grubości. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porcja dla:

4 osób