Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
100 min.

Podawać z chlebem pita, który można pociąć w kliny i opiec, by nabrał trochę innego smaku. Sezamową pastę tahini można zwykle znaleźć w dziale z żywnością śródziemnomorską w większości supermarketów, albo w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • 400 g (1 puszka) ciecierzycy, odcedzonej
  • 100 g pieczonej czerwonej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek wyciśniętego czosnku

Przygotowanie:

1W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę wszystkie składniki oprócz pietruszki. Podczas miksowania włączać funkcję pulsowania, aż pasta stanie się w miarę gładka i lekko puszysta. Od czasu do czasu zsuwać pastę łyżeczką ze ścianek urządzenia na dno miski. Gotowy hummus przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Hummus można przygotować 3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Podawać pastę o temperaturze pokojowej.)

2Przed podaniem posypać hummus posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

8 osób