10 min.
30 min.
100 min.
Podawać z chlebem pita, który można pociąć w kliny i opiec, by nabrał trochę innego smaku. Sezamową pastę tahini można zwykle znaleźć w dziale z żywnością śródziemnomorską w większości supermarketów, albo w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki:
- 400 g (1 puszka) ciecierzycy, odcedzonej
- 100 g pieczonej czerwonej papryki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
Przygotowanie:
1W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę wszystkie składniki oprócz pietruszki. Podczas miksowania włączać funkcję pulsowania, aż pasta stanie się w miarę gładka i lekko puszysta. Od czasu do czasu zsuwać pastę łyżeczką ze ścianek urządzenia na dno miski. Gotowy hummus przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Hummus można przygotować 3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Podawać pastę o temperaturze pokojowej.)
2Przed podaniem posypać hummus posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
8 osób