Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Egzotyczne danie pełne warzyw: ziemniaki, marchewka, papryka, groszek plus sos pomidorowy i śmietana sprawiają, że jest pyszne, zdrowe, a przy tym tanie i proste w przygotowaniu. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

Składniki:

  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 4 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 świeża zielona papryczka chili, usunąć pestki i posiekać
  • 3 łyżki zmielonych (lub utłuczonych w moździerzu) nerkowców

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka.

2Dodać imbir i czosnek i smażyć przez minutę, mieszając.

3Dodać ziemniaki, marchew, chili, orzeszki i passatę. Doprawić solą i curry. Gotować, mieszając, przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

4Dodać groszek, paprykę i śmietanę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.

5Podawać z ryżem, dekorując listkami kolendry.

Porcja dla:

4 osób