Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Egzotyczne danie pełne warzyw: ziemniaki, marchewka, papryka, groszek plus sos pomidorowy i śmietana sprawiają, że jest pyszne, zdrowe, a przy tym tanie i proste w przygotowaniu. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Składniki:
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 4 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 świeża zielona papryczka chili, usunąć pestki i posiekać
- 3 łyżki zmielonych (lub utłuczonych w moździerzu) nerkowców
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka.
2Dodać imbir i czosnek i smażyć przez minutę, mieszając.
3Dodać ziemniaki, marchew, chili, orzeszki i passatę. Doprawić solą i curry. Gotować, mieszając, przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4Dodać groszek, paprykę i śmietanę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.
5Podawać z ryżem, dekorując listkami kolendry.
Porcja dla:
4 osób