Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Hummus – to pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Podaje się go z chlebem pita i różnymi świeżymi warzywami. Nasz hummus – to sekretne połączenie składników prosto z restauracji w Bostonie. Tahini (czyli pastę sezamową) można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w różnych delikatesach, a także w wielu zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach.
Składniki:
- 480 g odcedzonej ciecierzycy (cieciorki) w puszce
- 80 g pasty tahini
- 60 ml (0,25 szklanki) soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta papryki w proszku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, sól i czosnek. Przełożyć do salaterki.
2Skropić po wierzchu oliwą. Posypać papryką i natką pietruszki.
Porcja dla:
16 osób