Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Hummus – to pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Podaje się go z chlebem pita i różnymi świeżymi warzywami. Nasz hummus – to sekretne połączenie składników prosto z restauracji w Bostonie. Tahini (czyli pastę sezamową) można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w różnych delikatesach, a także w wielu zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach.

Składniki:

  • 480 g odcedzonej ciecierzycy (cieciorki) w puszce
  • 80 g pasty tahini
  • 60 ml (0,25 szklanki) soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta papryki w proszku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

1W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, sól i czosnek. Przełożyć do salaterki.

2Skropić po wierzchu oliwą. Posypać papryką i natką pietruszki.

Porcja dla:

16 osób