Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniała zapiekanka z dodatkiem sera feta i pieczarek. Niezwykle aromatyczna, smakuje zarówno prosto z piekarnika jak i na zimno

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 250 g sera feta
  • 300 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka

Przygotowanie:

1Kaszę opłukać, odsączyć, wsypać do garnka i zalać taką ilością wrzącej wody, aby sięgała 2 cm ponad kaszę.

2Doprowadzić do wrzenia, dodać 1 łyżeczkę soli, zmiejszyć płomień, przykryć i gotować przez 10 minut.

3Kaszę odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby napęczniała.

4W międzyczasie oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji zapiekanki.

5Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

6Dodać pozostałe pieczarki, posiekany czosnek i poddusić przez 5 minut.

7Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

8Ser feta pokroić w grubszą kostkę.

9Kaszę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.

10Dodać ser i podduszone pieczarki, delikatnie wymieszać.

11Jajka roztrzepać i wymieszać z przyprawami.

12Kaszę wymieszać z jajkami i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

13Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej plasterki pieczarek.

14Zapiekankę piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób