10 min.
50 min.
90 min.
Wspaniała zapiekanka z dodatkiem sera feta i pieczarek. Niezwykle aromatyczna, smakuje zarówno prosto z piekarnika jak i na zimno
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 250 g sera feta
- 300 g pieczarek
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
Przygotowanie:
1Kaszę opłukać, odsączyć, wsypać do garnka i zalać taką ilością wrzącej wody, aby sięgała 2 cm ponad kaszę.
2Doprowadzić do wrzenia, dodać 1 łyżeczkę soli, zmiejszyć płomień, przykryć i gotować przez 10 minut.
3Kaszę odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby napęczniała.
4W międzyczasie oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji zapiekanki.
5Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
6Dodać pozostałe pieczarki, posiekany czosnek i poddusić przez 5 minut.
7Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
8Ser feta pokroić w grubszą kostkę.
9Kaszę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
10Dodać ser i podduszone pieczarki, delikatnie wymieszać.
11Jajka roztrzepać i wymieszać z przyprawami.
12Kaszę wymieszać z jajkami i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
13Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej plasterki pieczarek.
14Zapiekankę piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób