05 min.
20 min.
25 min.
Oto mój przepis na idealny ryż do sushi. Można go jeść bez żadnych dodatków lub zawijać z dowolnymi składnikami w swoje ulubione rolki sushi. Ja używam marchewki pokrojonej w paski, ogórka i kawałków awokado. Ilość octu można dostosować do swoich upodobań smakowych.
Składniki:
- 370 g (2 szklanki) surowego kleistego białego ryżu (ryżu do sushi)
- 700 ml (3 szklanki) wody
- 120 ml (1/2 szklanki) octu ryżowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Wypłukać ryż na sicie lub w durszlaku, aż woda będzie przezroczysta. Połączyć z wodą w średnim rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut. Ryż powinien być miękki i cała woda wchłonięta. Wystudzić na tyle, by móc poddać dalszej obróbce.
2W małym rondelku, połączyć ocet ryżowy z olejem, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Zaraz po zalaniu ryż będzie się wydawać bardzo mokry, ale dobrze wymieszany wyschnie w trakcie stygnięcia.
Porcja dla:
5 osób