Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Oto mój przepis na idealny ryż do sushi. Można go jeść bez żadnych dodatków lub zawijać z dowolnymi składnikami w swoje ulubione rolki sushi. Ja używam marchewki pokrojonej w paski, ogórka i kawałków awokado. Ilość octu można dostosować do swoich upodobań smakowych.

Składniki:

  • 370 g (2 szklanki) surowego kleistego białego ryżu (ryżu do sushi)
  • 700 ml (3 szklanki) wody
  • 120 ml (1/2 szklanki) octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Wypłukać ryż na sicie lub w durszlaku, aż woda będzie przezroczysta. Połączyć z wodą w średnim rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut. Ryż powinien być miękki i cała woda wchłonięta. Wystudzić na tyle, by móc poddać dalszej obróbce.

2W małym rondelku, połączyć ocet ryżowy z olejem, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Zaraz po zalaniu ryż będzie się wydawać bardzo mokry, ale dobrze wymieszany wyschnie w trakcie stygnięcia.

Porcja dla:

5 osób