Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jajka podane inaczej niż z majonezem, idealne na Wielkanoc lub zwykłą kolację z rodziną lub znajomymi.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Jajka gotujemy na twardo.

2Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę i dusimy na tłuszczu pod przykryciem ok. 10 minut.

3Natkę pietruszki szatkujemy, zostawiając kilka listków do ozdoby.

4Jajka po ugotowaniu obieramy i przekrawamy wzdłuż.

5Delikatnie wyciągamy żółtka i widelcem mieszamy je z pieczarkami i pietruszką. Można dodać tłuszcz z pieczarek jeśli masa będzie się kruszyć.

6Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.

7Łyżeczką nakładamy farsz na białka tak by były zakryte i ozdabiamy pozostałą natką.

Porcja dla:

5 osób