Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Jajka podane inaczej niż z majonezem, idealne na Wielkanoc lub zwykłą kolację z rodziną lub znajomymi.
Składniki:
- 5 jaj
- 6 dużych pieczarek
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- pęczek zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Jajka gotujemy na twardo.
2Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę i dusimy na tłuszczu pod przykryciem ok. 10 minut.
3Natkę pietruszki szatkujemy, zostawiając kilka listków do ozdoby.
4Jajka po ugotowaniu obieramy i przekrawamy wzdłuż.
5Delikatnie wyciągamy żółtka i widelcem mieszamy je z pieczarkami i pietruszką. Można dodać tłuszcz z pieczarek jeśli masa będzie się kruszyć.
6Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
7Łyżeczką nakładamy farsz na białka tak by były zakryte i ozdabiamy pozostałą natką.
Porcja dla:
5 osób