30 min.
60 min.
90 min.
Pyszne gołąbki, które się wspaniale prezentują na talerzu!
Składniki:
- 1 główka modrej kapusty
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 szklanka ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia.
2Grzyby moczyć przez 20 minut, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Odlać wywar do osobnej miseczki, a grzyby pokroić drobno.
3W tym czasie, gdy gotują się grzyby, ugotować na sypko ryż.
4Cebulę pokroić drobno i zeszklić na łyżce masła. Zeszkloną cebulę dodać do ryżu, a następnie dodać grzyby i natkę pietruszki. Przyprawić całość solą i pieprzem.
5Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
6Gołąbki ułożone w rondlu zalać odstawionym wywarem z grzybów, w razie konieczności dolewając odrobinę wody. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Przykryć rondel i dusić przez godzinę.
7Podawać z sosem grzybowym.
Porcja dla:
6 osób