Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszne gołąbki, które się wspaniale prezentują na talerzu!

Składniki:

  • 1 główka modrej kapusty
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia.

2Grzyby moczyć przez 20 minut, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Odlać wywar do osobnej miseczki, a grzyby pokroić drobno.

3W tym czasie, gdy gotują się grzyby, ugotować na sypko ryż.

4Cebulę pokroić drobno i zeszklić na łyżce masła. Zeszkloną cebulę dodać do ryżu, a następnie dodać grzyby i natkę pietruszki. Przyprawić całość solą i pieprzem.

5Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.

6Gołąbki ułożone w rondlu zalać odstawionym wywarem z grzybów, w razie konieczności dolewając odrobinę wody. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Przykryć rondel i dusić przez godzinę.

7Podawać z sosem grzybowym.

Porcja dla:

6 osób