Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Idealne na Wielkanoc! A ich główną zaletą jest to, że faszerowane są skorupki jajek, a nie tylko miejsce po żółtku 🙂 Jest to danie tak pyszne i uzależniające, że znika w kilka minut ze świątecznego stołu.

Składniki:

  • 15 jajek
  • ok. 700 g pieczarek
  • 1,5 pęczka szczypioru
  • natka pietruszki (opcjonalnie, jak kto lubi)
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • sól, piperz do smaku
  • bułka tarta, masło (tyle co na patelni)

Przygotowanie:

1Jajka ugotować jak bądź, aby już miały wielkanocne kolory, czyli w barwniku czy łupinach cebuli. Wystudzić.

2Pieczarki pokroić jak bądź, najlepiej w grubsze plastry. Usmażyć na maśle (najlepiej na maśle, ale jak ktoś ma swoje inne metody to też źle nie będzie). Posolić do smaku, ale dopiero pod koniec smażenia, bo jak za wcześnie to się zrobią miękkie flaczki! Odstawić do wystygnięcia.

3I teraz najgorsza robota – wziąć w dłoń wystudzone jajko, w drugą ciężki nóż i „ciach” zdecydowanym ruchem jajko na pół wzdłuż. Należy postarać się jak najmniej uszkodzić skorupkę. Potraktować tak wszystkie jajka, a następnie łyżeczką wydrążyć całą zawartość skorupek.

4Następnie drobniusieńko posiekać białka z żółtkami oraz pieczarki. Ja używam takiego kręciołka co to ma w naczyniu nożyki a u góry wajchę i kręcę do uzyskania pożądanej kosteczki. Następnie szczypior posiekać (już ręcznie) równie drobniusieńko. Wszystko wymieszać, dodać majonez w ilości takiej by składniki lekko się skleiły. Dosolić i do do smaku. Nakładać ciasno do skorupek łyżeczką do pełna i aby było płasko.

5Tuż przed podaniem – uszykować na talerzyku bułkę tartą, rozgrzać na patelni tłuszcz według upodobań (polecam masło, ew.margarynę), skorupkę z farszem odwrócić do góry skorupką, docisnąć w bułce tartej i położyć tak na patelni. Chwilkę podsmażyćć, wyłożyć na talerz, już właściwą stroną (bułka powinna być lekko zrumieniona) i podawać. Jeść łyżeczką. )

6Smacznego!

Porcja dla:

15 osób