20 min.
30 min.
50 min.
Takie bułeczki, zwane po angielsku popovers są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Polecamy je na śniadanie, szczególnie późne niedzielne. Upieczmy je z dodatkiem świeżych jagód w foremkach na mufinki i podajmy ze świeżymi owocami leśnymi.
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 125 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 2 jajka
- 250 ml chudego mleka
- 75 g czarnych jagód
- 1 łyżka cukru pudru, do posypania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Lekko nasmarować masłem 8 zagłębień w głębokiej, teflonowej formie do mufinek. Każde zagłębienie powinno mieć u góry średnicę 6 cm i głębokość 2,5 cm.
2Przesiać mąkę, sól i cukier do miski. Zrobić na środku wgłębienie. Wbić jajka, dodać mleko i wyrobić widelcem.
3Stopniowo mieszać ubijaczką mleko i jajko z suchymi składnikami. Wlać do dużego dzbanka.
4Rozlać ciasto po równo do zagłębień w formie – powinny być napełnione w ⅔. Nałożyć łyżką do każdej porcji po kilka jagód.
5Piec na środkowym poziomie piekarnika 25–30 minut. Bułeczki powinny się przyrumienić, wyrosnąć i mieć chrupiącą skórkę.
6Przygotować sałatkę owocową. Przetrzeć do miski 100 g malin przez nylonowe sito. Wrzucić do miski pozostałe maliny wraz z jagodami i truskawkami. Posypać cukrem pudrem i lekko wymieszać.
7Okroić bułeczki nożem z zaokrąglonym czubkiem, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco z sałatką owocową.
Porcja dla:
4 osób