Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jambalaya to potrawa typowa dla kuchni kajuńskiej, pełna złożonych pikantnych smaków. Niewielką ilość mięsa wystarczy uzupełnić mnóstwem ryżu i warzyw, by stworzyć świetne, pożywne danie i zapewnić zdrową równowagę białkowo-węglowodanową.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości
  • 2 łyżeczki przyprawy cajun
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii lub majeranku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 400 g ryżu basmati
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 100 g gotowanej szynki wędzonej, pokrojonej w kostkę
  • 400 g pomidorków koktajlowych lub pokrojonych pomidorów z puszki
  • sos tabasco
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Pokroić mięso kurczaka w 2-centymetrową kostkę. Posypać je przyprawą cajun, szałwią lub majerankiem. Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu na dość dużym ogniu, wrzucić mięso kurczaka i smażyć przez 5 minut, często mieszając, aż kostki przyrumienią się ze wszystkich stron. Wyjąć je z rondla łyżką cedzakową.

2Wlać resztę oleju do rondla i wrzucić cebulę, zieloną paprykę oraz seler i smażyć przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek oraz ryż i smażyć przez kolejną minutę.

3Wlać bulion i dobrze wymieszać. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać szynkę i pomidory z sokiem z puszki. Gotować pod przykryciem jeszcze przez 5–10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn z rondla.

4Przyprawić sosem tabasco i odrobiną soli oraz pieprzu. Podawać posypane posiekaną dymką i pietruszką.

Porcja dla:

6 osób