15 min.
45 min.
60 min.
Jambalaya to potrawa typowa dla kuchni kajuńskiej, pełna złożonych pikantnych smaków. Niewielką ilość mięsa wystarczy uzupełnić mnóstwem ryżu i warzyw, by stworzyć świetne, pożywne danie i zapewnić zdrową równowagę białkowo-węglowodanową.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości
- 2 łyżeczki przyprawy cajun
- 1 łyżeczka suszonej szałwii lub majeranku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400 g ryżu basmati
- 1 litr bulionu drobiowego
- 100 g gotowanej szynki wędzonej, pokrojonej w kostkę
- 400 g pomidorków koktajlowych lub pokrojonych pomidorów z puszki
- sos tabasco
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Pokroić mięso kurczaka w 2-centymetrową kostkę. Posypać je przyprawą cajun, szałwią lub majerankiem. Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu na dość dużym ogniu, wrzucić mięso kurczaka i smażyć przez 5 minut, często mieszając, aż kostki przyrumienią się ze wszystkich stron. Wyjąć je z rondla łyżką cedzakową.
2Wlać resztę oleju do rondla i wrzucić cebulę, zieloną paprykę oraz seler i smażyć przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek oraz ryż i smażyć przez kolejną minutę.
3Wlać bulion i dobrze wymieszać. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać szynkę i pomidory z sokiem z puszki. Gotować pod przykryciem jeszcze przez 5–10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn z rondla.
4Przyprawić sosem tabasco i odrobiną soli oraz pieprzu. Podawać posypane posiekaną dymką i pietruszką.
Porcja dla:
6 osób