05 min.
25 min.
30 min.
Ludzie zawsze pytają mnie jak to robię, że mój ryż basmati jest taki dobry. Nie ważne, co mówią inni, ale jeśli nie namoczysz ryżu przed gotowaniem – nigdy nie będzie idealny! Jeśli postąpisz zgodnie z tą zasadą (i kilkoma innymi) Twój ryż basmati zawsze wyjdzie perfekcyjnie!
Składniki:
- 300 g ryżu basmati
- 300 ml wody
- sól
- masło (wedle upodobań)
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 30 minut (pozostawienie na dłużej nie zaszkodzi).
2Przełożyć ryż na sito i opłukać pod zimną wodą. Odstawić na chwilę, żeby odciekł, a następnie przełożyć do rondla o grubym dnie, zalewając go 300 ml wody i dodając sól. Doprowadzić do wrzenia; nie przykrywać. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować delikatnie przez 15 minut. Nie mieszać. Spróbować po 15 minutach, czy już jest gotowy. Jeśli jest nadal twardy, dodać kilka łyżek zimnej wody (nadal nie mieszać) i gotować kolejne 5-10 minut.
3Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Teraz można go przemieszać widelcem, można też dodać do niego nieco masła.
Porcja dla:
4 osób