Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pyszne jarskie danie jednogarnkowe, które doskonale nadaje się do podgrzania na ognisku. Można wzbogacić dodatkiem mięsnym – kiełbasą lub boczkiem.
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 400 g cukinii
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 zielone papryki
Przygotowanie:
1Fasolkę pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
2Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki, a paprykę w paseczki.
3Na dużej patelni rozgrzać oliwę i kolejno wrzucać: ziemniaki, cebulę, cukinię i paprykę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i czosnek, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 20 minut.
4Pod koniec duszenia dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać i podawać.
Porcja dla:
6 osób