Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne jarskie danie jednogarnkowe, które doskonale nadaje się do podgrzania na ognisku. Można wzbogacić dodatkiem mięsnym – kiełbasą lub boczkiem.

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 400 g cukinii
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 zielone papryki

Przygotowanie:

1Fasolkę pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.

2Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki, a paprykę w paseczki.

3Na dużej patelni rozgrzać oliwę i kolejno wrzucać: ziemniaki, cebulę, cukinię i paprykę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i czosnek, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 20 minut.

4Pod koniec duszenia dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

6 osób