15 min.
25 min.
55 min.
Pyszny przepis na skrzydełka w kokosowym sosie curry w chińskim stylu. Skrzydełka się najpierw smaży na patelni z ziemniakami, a następnie chwilę gotuje w curry. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.
Składniki:
- 1 łyżka pasty curry
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego lub 1 łyżka ciemnego
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody
- 8 skrzydełek kurczaka, poprzekrawanych na 3 części
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać do skrzydełek i pokryć je porządnie marynatą. Odstawić na 15 minut.
2W tym czasie przygotować sos: w małej misce wymieszać mleko kokosowe z pastą curry, solą i cukrem. Odstawić.
3W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać ziemniaki i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią (ok. 3-4 minuty). Odstawić.
4W tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużym ogniu. Dodać skrzydełka i smażyć aż się równomiernie przyrumienią, ok. 3-4 minuty.
5Dodać do skrzydełek ziemniaki i tyle wody, aby przykryła składniki na patelni do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.
6Dodać do skrzydełek sos i dobrze wymieszać. Jeśli podczas duszenia wyparowało zbyt dużo wody, dolać więcej (gorącej). Podawać.
Porcja dla:
4 osób