Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszny przepis na skrzydełka w kokosowym sosie curry w chińskim stylu. Skrzydełka się najpierw smaży na patelni z ziemniakami, a następnie chwilę gotuje w curry. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Składniki:

  • 1 łyżka pasty curry
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego lub 1 łyżka ciemnego
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody
  • 8 skrzydełek kurczaka, poprzekrawanych na 3 części

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać do skrzydełek i pokryć je porządnie marynatą. Odstawić na 15 minut.

2W tym czasie przygotować sos: w małej misce wymieszać mleko kokosowe z pastą curry, solą i cukrem. Odstawić.

3W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać ziemniaki i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią (ok. 3-4 minuty). Odstawić.

4W tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużym ogniu. Dodać skrzydełka i smażyć aż się równomiernie przyrumienią, ok. 3-4 minuty.

5Dodać do skrzydełek ziemniaki i tyle wody, aby przykryła składniki na patelni do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.

6Dodać do skrzydełek sos i dobrze wymieszać. Jeśli podczas duszenia wyparowało zbyt dużo wody, dolać więcej (gorącej). Podawać.

Porcja dla:

4 osób