30 min.
50 min.
110 min.
Francuski quiche, w Polsce częściej nazywany po prostu tartą, to połączenie pysznego kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem i jajeczno-śmietanowym sosem. Aby upiec tartę, nie potrzeba wiele czasu. Mamy też dużą dowolność w doborze składników. Najlepiej wybrać te sezonowe, świeże. We wrześniu świetnie nadadzą się do tego cukinia i papryka.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
- papier do wypieków Jan Niezbędny
Przygotowanie:
1Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
2Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.
3Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki.
4Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu.
5Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem.
6Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
Porcja dla:
1 osoby