Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
780 min.

Pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka usmażona w bułce tartej, a następnie upieczona z pieczarkami pod warstwą sera żółtego.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 4 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 1 kg pieczarek
  • 250 g sera żółtego, startego

Przygotowanie:

1Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. 2 cebule i czosnek posiekać i obłożyć nimi karkówkę. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

3Plastry karkówki obtaczać w bułce i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Układać na przygotowanej blaszce.

4Pieczarki i pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę. Smażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.

5Następnie posypać serem i zapiekać przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.

Porcja dla:

6 osób