20 min.
40 min.
780 min.
Pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka usmażona w bułce tartej, a następnie upieczona z pieczarkami pod warstwą sera żółtego.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 4 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
- 1 kg pieczarek
- 250 g sera żółtego, startego
Przygotowanie:
1Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. 2 cebule i czosnek posiekać i obłożyć nimi karkówkę. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3Plastry karkówki obtaczać w bułce i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Układać na przygotowanej blaszce.
4Pieczarki i pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę. Smażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
5Następnie posypać serem i zapiekać przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
Porcja dla:
6 osób