Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.

Składniki:

  • 4 małe chlebki ciabatta
  • 12 cienkich plastrów wołowego steku z chudej wołowiny (łącznie ok. 340 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki pasty z oliwek tapenade
  • 4 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 45 g rukoli
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać patelnię grillową albo teflonową. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Posmarować patelnię oliwą, następnie włożyć mięso (jeśli nie mieści się na patelni naraz, to partiami) i smażyć po 30 sekund z każdej strony, jeśli lubimy mięso krwiste, lub dłużej, jeśli wolimy lepiej wysmażone.

2Podgrzać chlebki ciabatta, by były chrupiące.

3Szybko przekroić każdą ciabattę wzdłuż. Dolne połówki posmarować pastą z oliwek, położyć na nich plasterki pomidorów, a następnie mięso.

4Skropić rukolę sokiem z cytryny, rozłożyć na mięsie. Polać wszystko tłuszczem z patelni i przykryć drugą połówką ciabatty. Podawać na gorąco z sałatką z rukoli oraz pomidorów.

Porcja dla:

4 osób