20 min.
20 min.
60 min.
Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.
Składniki:
- 4 małe chlebki ciabatta
- 12 cienkich plastrów wołowego steku z chudej wołowiny (łącznie ok. 340 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki pasty z oliwek tapenade
- 4 pomidory, pokrojone w plasterki
- 45 g rukoli
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać patelnię grillową albo teflonową. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Posmarować patelnię oliwą, następnie włożyć mięso (jeśli nie mieści się na patelni naraz, to partiami) i smażyć po 30 sekund z każdej strony, jeśli lubimy mięso krwiste, lub dłużej, jeśli wolimy lepiej wysmażone.
2Podgrzać chlebki ciabatta, by były chrupiące.
3Szybko przekroić każdą ciabattę wzdłuż. Dolne połówki posmarować pastą z oliwek, położyć na nich plasterki pomidorów, a następnie mięso.
4Skropić rukolę sokiem z cytryny, rozłożyć na mięsie. Polać wszystko tłuszczem z patelni i przykryć drugą połówką ciabatty. Podawać na gorąco z sałatką z rukoli oraz pomidorów.
Porcja dla:
4 osób