Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Przepyszna kombinacja bakłażana z czosnkiem i serem mozzarella. Doskonałe zarówno jako codzienny posiłek jak i uroczysty obiad.

Składniki:

  • 2 bakłażany, pokrojone w plastry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 120 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry
  • 4 pomidory, pokrojone w plasterki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2Bakłażana oprószyć solą i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażana z każdej strony po 2 minuty, aż będzie miał złocisty kolor. Odłożyć.

3W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z czosnkiem i oregano.

4Na każdy plaster bakłażana położyć plaser sera, plaster pomidora, posmarować oliwą z czosnkiem, ponownie nałożyć plaster bakłażana i przykryć serem. Ułożyć takie piramidki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

5Piec przez 15 minut, aż ser się roztopi.

Porcja dla:

4 osób