Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Przepyszna kombinacja bakłażana z czosnkiem i serem mozzarella. Doskonałe zarówno jako codzienny posiłek jak i uroczysty obiad.
Składniki:
- 2 bakłażany, pokrojone w plastry
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki + 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 120 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry
- 4 pomidory, pokrojone w plasterki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2Bakłażana oprószyć solą i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażana z każdej strony po 2 minuty, aż będzie miał złocisty kolor. Odłożyć.
3W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z czosnkiem i oregano.
4Na każdy plaster bakłażana położyć plaser sera, plaster pomidora, posmarować oliwą z czosnkiem, ponownie nałożyć plaster bakłażana i przykryć serem. Ułożyć takie piramidki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
5Piec przez 15 minut, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
4 osób