Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Zaskakująco pyszna kombinacja mięsa i sera idealna na satysfakcjonującą kolację lub weekendowy lunch. Mięso najlepiej ugotować wcześniej, można wykorzystać pieczeń, która nam została z poprzedniego obiadu.

Składniki:

  • 1 polędwica wołowa, ugotowana i pokrojona w plastry
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka kaparów
  • 25 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 50 g świeżej ricotty
  • 1 bochenek pełnoziarnistego chleba
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wołowinę i kapary. Smażyć przez kilka minut na dużym ogniu. Dodać pomidory i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać ser i wymieszać.

2Chleb stostować. Na połowie kromek ułożyć liście sałaty, plastry mięsa z serem i pomidorami, skropić octem i przykryć pustymi kromkami. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

6 osób