Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
128 min.

Mąka gryczana dodaje naleśnikom orzechowego smaku i jest to typowa wersja naleśników, które można zjeść w Bretanii.

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g słonego masła, stopionego
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

1W misce wymieszać obydwie mąki z solą. Dodać jajka, a następnie wodę i wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Dodać stopione masło.

2Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

3Patelnię do smażenia naleśników lekko wysmarować masłem i rozgrzać na średnim ogniu. Wlać na patelnię chochelkę ciasta i smażyć naleśnik po minucie na każdą stronę. Odwrócić i podawać z dowolnym nadzieniem (ser i szynka, pomarańcza ze śmietaną, jagody, nutella, itp.).

Porcja dla:

8 osób