05 min.
07 min.
12 min.
Czubajka kania to pyszny grzyb i warto go spróbować w najprostszej formie – w panierce. Smakuje delikatnie i na pewno nikt się nie otruje, jeśli przed spożyciem upewni się, że to na pewno kania, a nie muchomor! Uwaga: grzybów nie powinno się podawać dzieciom i osobom starszym!
Składniki:
- 2 duże kanie
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lub masła
Przygotowanie:
1Odciąć nóżki grzybom i oczyścić kapelusze z ewentualnych paprochów (igieł, liści itp.).
2W miseczce roztrzepać widelcem jajko, doprawić solą i pieprzem. Na talerzyku rozsypać bułkę tartą.
3Obtaczać kanie z obydwu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Można lekko przyciskać, żeby panierka dobrze przylgnęła zwłaszcza do strony z blaszkami.
4Na patelni rozgrzać olej lub masło i smażyć grzyby, aż będą rumiane. Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ziemniakami i surówką, albo pomiędzy dwoma kromkami chleba.
Porcja dla:
2 osób