Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
12 min.

Czubajka kania to pyszny grzyb i warto go spróbować w najprostszej formie – w panierce. Smakuje delikatnie i na pewno nikt się nie otruje, jeśli przed spożyciem upewni się, że to na pewno kania, a nie muchomor! Uwaga: grzybów nie powinno się podawać dzieciom i osobom starszym!

Składniki:

  • 2 duże kanie
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub masła

Przygotowanie:

1Odciąć nóżki grzybom i oczyścić kapelusze z ewentualnych paprochów (igieł, liści itp.).

2W miseczce roztrzepać widelcem jajko, doprawić solą i pieprzem. Na talerzyku rozsypać bułkę tartą.

3Obtaczać kanie z obydwu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Można lekko przyciskać, żeby panierka dobrze przylgnęła zwłaszcza do strony z blaszkami.

4Na patelni rozgrzać olej lub masło i smażyć grzyby, aż będą rumiane. Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ziemniakami i surówką, albo pomiędzy dwoma kromkami chleba.

Porcja dla:

2 osób