Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
13 min.
13 min.
Smażone pierścienie kałamarnicy. Fantastyczna przystawka lub szybki, niebanalny obiad, jeśli poda się je z ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 500 g kałamarnicy
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Kalmary opłukać i pokroić w plasterki (krążki). Czosnek rozgnieść.
2Kalmary umieścić na durszlaku, oprószyć solą i pieprzem. Dodać czosnek.
3Posypać mąką i wymieszać tak, aby wszystko było dobrze obtoczone.
4Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kalmary tak, aby na siebie nie zachodziły. Smażyć przez 3 minuty.
Porcja dla:
4 osób