Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
13 min.

Smażone pierścienie kałamarnicy. Fantastyczna przystawka lub szybki, niebanalny obiad, jeśli poda się je z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 500 g kałamarnicy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Kalmary opłukać i pokroić w plasterki (krążki). Czosnek rozgnieść.

2Kalmary umieścić na durszlaku, oprószyć solą i pieprzem. Dodać czosnek.

3Posypać mąką i wymieszać tak, aby wszystko było dobrze obtoczone.

4Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kalmary tak, aby na siebie nie zachodziły. Smażyć przez 3 minuty.

Porcja dla:

4 osób