30 min.
60 min.
90 min.
Bogate, sycące danie – hiszpańska paella przystosowana do wymagań wegetarian. Po jej spróbowaniu twoja rodzina polubi tofu – doskonałe źródło chudego białka, witamin i soli mineralnych. Można podawać z sałatką z pomidorów.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 200 g długoziarnistego białego ryżu
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na patelni do paelli albo innej dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić szalotki i czosnek, smażyć na niewielkim ogniu 4-5 minut, aż zmiękną. Dodać bakłażana, smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić.
2Dodać paprykę. Smażyć mieszając jeszcze 2-3 minuty, a następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Dodać połowę wywaru i zagotować, cały czas mieszając.
3Częściowo przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 25-30 minut, aż ryż zacznie pęcznieć. Dolać nieco wywaru, a następnie dodać cukinię oraz pieczarki i wymieszać. Odkryć, gotować kolejne 25-30 minut, w razie potrzeby dolewając wywaru, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn (być może nie będzie trzeba dodawać całego wywaru — w zależności od wielkości patelni i intensywności ognia ryż wchłania różną ilość wody).
4Wymieszać i spróbować, czy ryż jest gotowy — ziarna powinny być miękkie z zewnątrz i nieco twardsze w środku. Dodać tofu i estragon, wymieszać, rozgrzać i doprawić do smaku. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób