Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Z kilku prostych składników wyczarujemy pyszne, sycące i doskonale zrównoważone pod względem dietetycznym danie. Podaje się je z grubymi kromkami chleba i sałatką z rukoli lub rukwi wodnej posypaną mieloną papryką.

Składniki:

  • 170 g soczewicy puy
  • 750 ml wywaru z kurczaka
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 300 g dyni, pokrojonej
  • 4 kiełbaski tuluskie (łącznie ok. 400 g)
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki chudego mleka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz. Wypłukać soczewicę, włożyć do rondla i zalać 600 ml wywaru. Dodać posiekaną cebulę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i gotować 25 minut.

2Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut. Dodać dynię i gotować jeszcze 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

3W czasie, gdy warzywa się gotują, wstawić kiełbaski do opiekacza na 15 minut, przewracając je kilkukrotnie na drugą stronę, by przyrumieniły się równomiernie.

4Pokroić kiełbaski w grube plasterki i dodać do soczewicy wraz z pomidorami i ich sokiem. Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, wlać resztę wywaru. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut.

5Odlać ziemniaki i dynię. Utłuc z mlekiem na purée. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć na talerze, a na wierzchu ułożyć kiełbaski i soczewicę. Skropić octem i posypać siekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób