Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Doskonały dodatek na świąteczny stół. Kapusta będzie bardziej chrupiąca jeśli się jej nie podgotuje, ale użyje surowej.
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowana
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 75 g (2/3 szklanki) startego żółtego sera
- 110 g (1/2 szklanki) bułki tartej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
2Włożyć kapustę do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut, aż będzie zaczynała mięknąć. Odcedzić.
3W międzyczasie stopić masło w małym rondelku na małym ogniu. Dodać mąkę, mleko i sól. Gotować mieszając, aż lekko zgęstnieje, a następnie dodać ser.
4Przełożyć kapustę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wymieszać z sosem serowym. Wierzch posypać bułką tartą.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Porcja dla:
6 osób