Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bardzo smaczny przepis na grzybki gąski – można oczywiście użyć innych leśnych grzybów. Na kilogram grzybów należy brać 50 g soli.

Składniki:

  • 1 kg grzybów gąsek
  • 50 g soli
  • 4-5 liści laurowych
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie:

1Oczyszczone grzybki gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Osączyć i odstawić do przestudzenia.

2Grzyby układać w naczyniu (szklanym lub kamionkowym) blaszkami do góry.

3Sól wymieszać z przyprawami i posypywać warstwy grzybów, przekładając cebulą. Jeśli dajemy cebulę, to czosnku już nie trzeba.

4Całość zalać olejem, aby przykryć wszystkie warstwy tak, aby nie dostało się tam powietrze. Co jakiś czas trzeba sprawdzać czy nie występuje pleśń.

Porcja dla:

10 osób