Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
25 min.

Bardzo łatwy przepis na pyszne warzywne placki na śniadanie, lunch lub przekąskę. Tanie i szybkie do przygotowania!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g (2 szkl.) startej cukinii
  • 100 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1Nagrzać elektryczny grill do 220 – 225°C albo rozgrzać olej na patelni.

2W dużej misce roztrzepać jajka, dodać startą cukinię i dobrze wymieszać widelcem. Dodać mąkę, cukier, sól i olej roślinny, i dobrze wymieszać. Wreszcie dodać proszek do pieczenia i starannie wymieszać dużą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

3Nakładać ciasto łyżką na na rozgrzaną patelnię po 2 łyżki na placek. Smażyć placki po około 2 minuty z każdej strony lub do chwili, gdy przestaną tworzyć się na nich pęcherzyki. Posmarować placki roztopionym masłem i podawać do stołu.

Porcja dla:

4 osób