Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Lekkie, o delikatnym smaku, najlepiej smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Składniki:

  • 500 g cukinii, startej na tarce
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Startą cukinię oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć.

2W misce wymieszać cukinię z jajkiem, mąką i pieprzem na jednolitą masę.

3W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i cebulką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

4Na patelni rozgrzać warstwę oleju, łyżką nakładać placki i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.

Porcja dla:

4 osób