Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Lekkie, o delikatnym smaku, najlepiej smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym.
Składniki:
- 500 g cukinii, startej na tarce
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Startą cukinię oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć.
2W misce wymieszać cukinię z jajkiem, mąką i pieprzem na jednolitą masę.
3W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i cebulką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
4Na patelni rozgrzać warstwę oleju, łyżką nakładać placki i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.
Porcja dla:
4 osób