Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
80 min.

Przepyszny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny. Piecze się ją wraz z bułką, jajkami, cebulą, ziołami i przyprawami. Klops podaje się grubo krojony – na zimno lub na ciepło. Doskonały na kanapkę!

Składniki:

  • 2 i 1/2 starych bułek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C.

2Bułki polać niewielką ilością ciepłej wody i pozwolić, żeby nią nasiąknęły.

3W małej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i pietruszkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wmieszać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, paprykę, sól i pieprz.

4Z bułek wycisnąć wodę. Wymieszać je z podsmażoną mieszaniną, mielonym mięsem i jajkami. Wyłożyć tę mieszaninę do blaszki na klops i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.

5Kiedy klops zacznie się „gotować”, położyć na wierzch kilka kawałków masła. Kiedy będzie już przyrumieniony i upieczony w środku wyłączyć piekarnik i pozostawić go w środku jeszcze przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób