15 min.
65 min.
80 min.
Przepyszny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny. Piecze się ją wraz z bułką, jajkami, cebulą, ziołami i przyprawami. Klops podaje się grubo krojony – na zimno lub na ciepło. Doskonały na kanapkę!
Składniki:
- 2 i 1/2 starych bułek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C.
2Bułki polać niewielką ilością ciepłej wody i pozwolić, żeby nią nasiąknęły.
3W małej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i pietruszkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wmieszać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, paprykę, sól i pieprz.
4Z bułek wycisnąć wodę. Wymieszać je z podsmażoną mieszaniną, mielonym mięsem i jajkami. Wyłożyć tę mieszaninę do blaszki na klops i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.
5Kiedy klops zacznie się „gotować”, położyć na wierzch kilka kawałków masła. Kiedy będzie już przyrumieniony i upieczony w środku wyłączyć piekarnik i pozostawić go w środku jeszcze przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób