Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Moje dzieci uwielbiają te pulpety bardziej niż ich mięsny odpowiednik. Pyszne i lekkie ryżowo-rybne kulki to idealny obiad!
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 500 g mielonej ryby (np. szczupaka)
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 pęczek pietruszki lub koperku
- 1/2 szklanki ryżu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulę.
2W misce wymieszać rybę z cebulą. Konsystencja powinna być zwarta, a nie wodnista. Dodać jajko i wymieszać.
3Zioła posiekać i dodać do masy rybnej.
4Dodać ryż i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5Z masy formować małe kulki. Lekko zrumienić na oleju, a następnie podlać wodą lub bulionem i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki.
Porcja dla:
6 osób