Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Moje dzieci uwielbiają te pulpety bardziej niż ich mięsny odpowiednik. Pyszne i lekkie ryżowo-rybne kulki to idealny obiad!

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 500 g mielonej ryby (np. szczupaka)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 pęczek pietruszki lub koperku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulę.

2W misce wymieszać rybę z cebulą. Konsystencja powinna być zwarta, a nie wodnista. Dodać jajko i wymieszać.

3Zioła posiekać i dodać do masy rybnej.

4Dodać ryż i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5Z masy formować małe kulki. Lekko zrumienić na oleju, a następnie podlać wodą lub bulionem i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki.

Porcja dla:

6 osób