Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
90 min.

Smaczny pomysł na podanie kurczaka. To danie trochę przypomina klops, a trochę pasztet: zmielone mięso drobiowe i wieprzowe jest upieczone z dodatkiem jajek i pietruszki. Dobre na ciepło na obiad i do kanapek na zimno.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 300 g łopatki wieprzowej lub schabu
  • 1 bułka pszenna
  • 150 ml bulionu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Surowe mięso kurczaka obrać delikatnie ze skóry, starając się jej nie naruszyć i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce razem z mięsem wieprzowym.

2Bułkę namoczyć w bulionie i odcisnąć. Dodać do mięsa.

3Listki pietruszki oddzielić od ogonków i drobno posiekać. Dodać do mięsa, wymieszać. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Farsz włożyć do skóry po kurczaku, zawinąć nitką.

4Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Porcja dla:

6 osób