Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Smaczny pomysł na podanie kurczaka. To danie trochę przypomina klops, a trochę pasztet: zmielone mięso drobiowe i wieprzowe jest upieczone z dodatkiem jajek i pietruszki. Dobre na ciepło na obiad i do kanapek na zimno.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 300 g łopatki wieprzowej lub schabu
- 1 bułka pszenna
- 150 ml bulionu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Surowe mięso kurczaka obrać delikatnie ze skóry, starając się jej nie naruszyć i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce razem z mięsem wieprzowym.
2Bułkę namoczyć w bulionie i odcisnąć. Dodać do mięsa.
3Listki pietruszki oddzielić od ogonków i drobno posiekać. Dodać do mięsa, wymieszać. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Farsz włożyć do skóry po kurczaku, zawinąć nitką.
4Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Porcja dla:
6 osób