Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Apetyczne i aromatyczne pulpeciki nie tylko dla najmłodszych, choć dzieci lubią je najbardziej. Młody ziemniaczek, surówka i obiad gotowy.

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki (o średnicy około 5 cm). Układać na oprószonej mąką powierzchni, lekko je spłaszczając.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę. Układać pulpety pojedynczą warstwą (partiami, wszystkie na raz się nie zmieszczą). Smażyć na średnim ogniu, przez około 5 minut z każdej strony.

3Przed podaniem posypać fetą.

Porcja dla:

20 osób