Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Apetyczne i aromatyczne pulpeciki nie tylko dla najmłodszych, choć dzieci lubią je najbardziej. Młody ziemniaczek, surówka i obiad gotowy.
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 1 jajko
- 1/2 szklanki posiekanych liści mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki (o średnicy około 5 cm). Układać na oprószonej mąką powierzchni, lekko je spłaszczając.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę. Układać pulpety pojedynczą warstwą (partiami, wszystkie na raz się nie zmieszczą). Smażyć na średnim ogniu, przez około 5 minut z każdej strony.
3Przed podaniem posypać fetą.
Porcja dla:
20 osób