Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pamiętam to danie z czasów mojej młodości i postanowiłem je odtworzyć. Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • duży pęczek świeżego koperku (może być mrożony)
  • 1 duża marchewka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Mięso mielone wymieszać z jarzynką.

2Koperek posiekać, a marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, dodać jajka i wyrobić na jednolitą masę.

3Z masy formować klopsiki – najlepiej ręce moczyć w zimnej wodzie, wtedy mięso nie przylepia sie do rąk, a klopsiki wychodzą ładne i gładkie.

4Smażyć klopsiki na oleju.

5Sos na patelni podprawić śmietaną, wymieszać, ale już nie gotować. Doprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Życzę smacznego! Najlepsze z ziemniakami.

Porcja dla:

4 osób