Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pamiętam to danie z czasów mojej młodości i postanowiłem je odtworzyć. Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- duży pęczek świeżego koperku (może być mrożony)
- 1 duża marchewka
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Mięso mielone wymieszać z jarzynką.
2Koperek posiekać, a marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, dodać jajka i wyrobić na jednolitą masę.
3Z masy formować klopsiki – najlepiej ręce moczyć w zimnej wodzie, wtedy mięso nie przylepia sie do rąk, a klopsiki wychodzą ładne i gładkie.
4Smażyć klopsiki na oleju.
5Sos na patelni podprawić śmietaną, wymieszać, ale już nie gotować. Doprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Życzę smacznego! Najlepsze z ziemniakami.
Porcja dla:
4 osób