Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Aromatyczne curry, które można doprawić do swoich upodobań. Jest tu zielona papryka, ale można poeksperymentować z innymi warzywami, na przykład dodać kalafior, czerwoną paprykę, itp.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie:

1Na dużej patelni, na średnim ogniu smażyć na oleju cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiękną, a cebula się zeszkli.

2Dodać wszystkie przyprawy i mieszać przez 1-2 minuty.

3Dodać pomidory i gotować przez 5 minut.

4Dodać soczewicę i dobrze wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut, ale nie gotować.

5Podawać z ryżem basmati lub zwykłym, udekorować świeżą kolendrą.

Porcja dla:

3 osób