Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Aromatyczne curry, które można doprawić do swoich upodobań. Jest tu zielona papryka, ale można poeksperymentować z innymi warzywami, na przykład dodać kalafior, czerwoną paprykę, itp.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 zielona papryka, drobno pokrojona
- 1 łyżka garam masala
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie:
1Na dużej patelni, na średnim ogniu smażyć na oleju cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiękną, a cebula się zeszkli.
2Dodać wszystkie przyprawy i mieszać przez 1-2 minuty.
3Dodać pomidory i gotować przez 5 minut.
4Dodać soczewicę i dobrze wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut, ale nie gotować.
5Podawać z ryżem basmati lub zwykłym, udekorować świeżą kolendrą.
Porcja dla:
3 osób