Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Świetne danie do zamrożenia. U nas w domu zamrażamy je z ziemniakami i kukurydzą, aby mieć zawsze gotowy ekspresowy obiad domowej roboty.

Składniki:

  • 455 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 90 g (1/2 szklanki) ryżu
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać razem mieloną wołowinę, ryż, 1/2 szklanki wody i cebulę. Doprawić solą, czosnkiem w proszku, solą selerową i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować kule o średnicy 4 cm.

2Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej patelni na średnim ogniu zrumienić klopsiki, osączyć z tłuszczu.

3Do naczynia do pieczenia wielkości 18×28 cm wlać sos pomidorowy i 1 szklankę wody. Włożyć do sosu zrumienione klopsiki i zamieszać w sosie, by się nim pokryły.

4Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, a następnie odkryć i gotować przez kolejne 15 minut.

Porcja dla:

5 osób