Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Takie proste, a takie pyszne! Małże w sosie własnym z dodatkiem wina to wspaniała przekąska lub przystawka, a jesli podamy je z makaronem – mogą być nawet daniem głównym.
Składniki:
- 50 małych małży w skorupkach, oczyszczonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 6 ząbków czosnku, posiekanego
- 1 szklanka (235 ml) białego wina
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki (30 g) posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Małże dobrze opłukać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażać przez 1 minutę, aż zmiękknie. Dolać wino i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę.
2Dodać małże, przykryć i dusić, aż zaczną się otwierać. Dodać masło, przykryć i dusić do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (jeśli jakieś się nie otworzą, to wyrzucić je). Przełożyć do miseczek i podawać posypane natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób