Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

Takie proste, a takie pyszne! Małże w sosie własnym z dodatkiem wina to wspaniała przekąska lub przystawka, a jesli podamy je z makaronem – mogą być nawet daniem głównym.

Składniki:

  • 50 małych małży w skorupkach, oczyszczonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 6 ząbków czosnku, posiekanego
  • 1 szklanka (235 ml) białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki (30 g) posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Małże dobrze opłukać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażać przez 1 minutę, aż zmiękknie. Dolać wino i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę.

2Dodać małże, przykryć i dusić, aż zaczną się otwierać. Dodać masło, przykryć i dusić do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (jeśli jakieś się nie otworzą, to wyrzucić je). Przełożyć do miseczek i podawać posypane natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób