15 min.
20 min.
35 min.
To niemiecki przepis na pyszne mięsne kotleciki. Podawane są w kremowym sosie musztardowym z kaparami. Klopsiki najlepiej smakują podawane z makaronem lub ryżem.
Składniki:
- 500 g mielonej cielęciny
- 1 jajko
- sól
- mielony pieprz biały
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 litr bulionu wołowego
Przygotowanie:
1Wymieszać mięso razem z jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Po uzyskaniu jednolitej masy uformować okrągłe kotleciki.
2W dużym garnku doprowadzić bulion do wrzenia i zmniejszyć ogień.
3Wrzucić klopsiki do bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
4Wyciągnąć klopsiki łyżką z otworami na talerz i trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły. Wlać bulion do osobnej miski.
5Rozpuścić masło w rondelku i wmieszać trzepaczką mąkę. Podgrzewać przez 3 minuty ciągle mieszając do uzyskania gęstej papki. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając.
6Zdjąć rondel z ognia i dodać śmietanę. Następnie dodać musztardę i kapary i wymieszać. Ponownie wrzucić klopsiki do garnka i podgrzać całość na małym ogniu, ale nie dopuśicć do wrzenia. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób