Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

To niemiecki przepis na pyszne mięsne kotleciki. Podawane są w kremowym sosie musztardowym z kaparami. Klopsiki najlepiej smakują podawane z makaronem lub ryżem.

Składniki:

  • 500 g mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • sól
  • mielony pieprz biały
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 litr bulionu wołowego

Przygotowanie:

1Wymieszać mięso razem z jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Po uzyskaniu jednolitej masy uformować okrągłe kotleciki.

2W dużym garnku doprowadzić bulion do wrzenia i zmniejszyć ogień.

3Wrzucić klopsiki do bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

4Wyciągnąć klopsiki łyżką z otworami na talerz i trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły. Wlać bulion do osobnej miski.

5Rozpuścić masło w rondelku i wmieszać trzepaczką mąkę. Podgrzewać przez 3 minuty ciągle mieszając do uzyskania gęstej papki. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając.

6Zdjąć rondel z ognia i dodać śmietanę. Następnie dodać musztardę i kapary i wymieszać. Ponownie wrzucić klopsiki do garnka i podgrzać całość na małym ogniu, ale nie dopuśicć do wrzenia. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób